Att så tomater

Som vi längtar efter att få sätta igång odlingen på allvar för säsongen 2021! Det är många som redan satt tomatfrön och säkert en hel del andra frön som chili också i köksfönstret. Det finns ett och annat att tänka på för att optimera sådderna . En av de sakerna är såtiden, alltså den lämpligaste tiden för att planterar fröerna eftersom det har olika utvecklingstid vilket i slutändan påverkar när de blommar och kan ge skörd om det är grönsaker du planterar. Om fröna åker ned i jorden av ren och skär odlingsiver redan i januari, så står den otålige där med rangliga tomatplantor i mars – såvida man inte odlar under odlingslampa och håller koll på temperaturen.

Tomatplantor av sorten den låga buskiga sorten Vilma på väg upp.
Tomatplantor av sorten den låga buskiga sorten Vilma på väg upp.

Tips på en bra tomatsådd:

  1. Plantera i februari- mars om du inte har växtbelysning.
  2. Fyll ett krukor med planteringsjord och vattna den så att den är genomvattnad.
  3. Pilla sen ner ett eller ett par frö per kruka. Det kan vara smidigt att ha ett frö per kruka, det sparar plats under groningen, men blir desto mer när det är dags att plantera om, eftersom man tenderar att sätta många frön per kruka!
  4. Lägg gärna lite perlit över. Den bevarar fukten bättre och fröna tycker om att ha jämn tillgång på fukt.
  5. Sätt också lite plast över, men kom ihåg att göra små hål i den så att det kan komma in syre. Plasten skyddar också mot de små flugorna med det passande namnet sorgmygg. Sätt krukorna där det är varmt.
  6. När det väl börjar spira: flytta dem till ett inte lika varmt ställe, om du har det vill säga. Ofta är det svårt att hitta olika tempererade ställen i huset, men fönsterbrädan kan vara några grader varmare speciellt om det är i ett läge med sol och kanske ett golvparti vid fönstret i ett inte inte lika varmt rum funkar.

    Egentligen är väl plast att inte föredra när det gäller all odling, men det finns få alternativ som är lika praktiska. Om du använder plasten flera gången, så är ju det bättre.
Den lilla söta och väldigt goda tomaten Hundred of thousands.
Den lilla söta och väldigt goda tomaten Hundred of thousands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *