Jätteverbena – förbenat fin och hög!

Jätteverbena - Verbena bonariensis

Verbena bonariensis är dess namn och efternamnet betyder faktiskt ”av Buenos Aires, Argentina” och hela verbenasläktet kommer från Sydamerika, så det är egentligen inte konstigt att dessa resliga blommor trivs bra i full sol.

De små fröna kan vara lite luriga att locka fram livet ur. Om de inte gror efter tre till fyra veckor, kan de behöva lite kyla för att komma igång, stratifiering. Ibland har man ”tur” och det blir en kall vår och då löser sig stratifieringen sig av sig själv. Annars kan du behöva sätta in dem i kylen. Det kan ju tyckas vara lita ohygieniskt att sätta in jord i kylen, men lägg de små fröna i en burk med lite vermikulit och se till att de hålls fuktiga och även sen i en påse. Då är de separerade från maten och tar inte heller så stor plats. Bra va?

Jätteverbena i full blom i augusti

De blommar länge under den senare delen av sommaren och när hösten kommer är det trevligt att låta dem stå kvar och inte klippa ned dem. Deras siluett är en fin struktur att vila ögonen på och speciellt om det snöar på dem. Småfåglarna gillar också dem: de små blåmesarna och talgoxarna är så lätta att de kan sitta på blomman och picka i sig de små men nyttiga fröna.

Källa: Blomsterfrämjandet och Nelson Garden

Jätteverbena - Verbena bonariensis
Frö  till jätteverbena från Nelson Garden 95813

Frön till jätteverbena finns här i webbshoppen – ett par påsar finns kvar. Det är en favorit hos många!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *