Odla djungelgurka

Skördad djungelgurka Melothria scabra

Hur smakar djungelgurka?

De ser ut som små vattenmeloner men smakar som en fräsch gurka med touch av lite syra. Det är inte syrlig syra som hos citron och inte sötsyra som lime, men åt det lite trevligt stickiga hållet precis som när en fin vällagrad vinäger får tungan att vakna till och känna sig lite extra levande. Så smakar djungelgurka!

Och hur odlas den?

De flesta odlar djungelgurka från frö. De senaste åren har dock fröna varit lite svåra att få tag på, då de har snabbt blivit mäkta populära. Det hör man ju på bara namnet, vem vill inte ha en djungelgurka i sin trädgård och i sin sallad?!

Du kan förodla den inomhus från mitten av mars och cirka en månad framåt, innan de är redo att flytta ut i till exempel växthuset., men kan stå utomhus också. De vill gärna ha mycket sol, värme och inte heller så blåsigt utan skyddat läge plus mycket gödsel och vatten – men det är de värda! De jobbar nämligen hårt för att ganska snabbt växa till sig och bli så höga att de behöver stöd. De kan bli upp till två och en halv meter höga. Om du låter dem slingra sig och hjälper dem på traven med att linda dem vågrätt, slipper du stege när det väl är dags att skörda.

Ett hack för att få fler djungelgurkor

När de har blivit runt manshöga – eller snarare kvinnshöga, kan du toppa dem. Då förgrenar de sig, vilket ju ger en större skörd i augusti och framemot hösten.

Vinterförvara dina djungelgurkor

Djungelgurkorna funkar bra att odla i stora krukor. Då kan du också vinterförvara dem. De bildar precis som till exempel dahlior och cyklamen stora knölar under jorden. Dessa knölar går att vinterförvara för att sen locka fram nästa års djungelgurkor från. De är dock frostkänsliga, så förvara dem svalt men absolut inte på ett ställa där det är risk för frost.

De finns i webbshoppen här.

Små, små blommor av djungelgurka - Melothria scabra
Djungelgurka Melothria scabra, trivs bäst i solsekn
Djungelgurkorna trivs bäst i fullt solsken men kan även växa sig fina med full sol ett mindre antal timmar per dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *