Spanskpeppar = chili, chilipeppar – en favorit att förodla

Capsicum annuum från Köhler

Spanskpeppar och chili 

Spanskpeppar är vad de flesta menar när vi pratat om chili eller chilipeppar. Det är namnet på arten med de starka frukterna från släktet Capsicum annuum. Arten spanskpeppar tillhör den överordnande familjen potatisväxter – det kan man se på dess blommor: de har är lika potatisblommorna och även tomatblommorna som också tillhör denna familj. Spanskpeppar delas upp dessa sorter: 

  • Paprika – den snällaste och vanligaste sorten som vi vuxit upp med på middagsbordet
  • Chilipeppar – är en egen grupp och inte samlingsnamnet för chili som det faktiskt i folkmun används som. De vanliga sorterna jalapeño och cayennepeppar hör hit, så det är säkert förklaringen till namnförväxlingen chili och chilipeppar.
  • Körsbärspaprika – du har säkert sett dessa runda småbollar förpackade som tapas med en bit ost i på Ica. De kan vara ganska starka trots att de ser små och nätta ut!
  • Prydnadspaprika – de brukar användas i blomsterarrangemang på höstkanten och dessa är ätliga. Det finns dock liknande växter som korallbär och dessa är giftiga. Ordet “pseudo” i dess vetenskapliga namn skvallrar om dess likhet: Solanum pseudocapsicum med chilin.
Carolina Reaper
Carolina Reaper – världens starkaste chili redo att skördas och eventuellt tillredas. Om du låter den bli röd, blir den ännu starkare.

Capsacin och Scoville

Frukterna innehåller ämnet capsaicin. Det är det vi upplever som det starka när vi tuggar i oss lite för mycket eller missbedömer vår förmåga att klara hettan hos chili. Koncentrationen av capsaicin är hur starkheten hos chilifrukten definieras och mäts i enheten scovill, vilket förkortas SHU – Scoville Heat Units

Så här kan skalan förklaras och relateras till: 

0 – 100 scovillegrader Hettan – eller “hettan” i en vanlig paprika
600 – 800 scovillegrader Grön Tabascosås
2 500 – 5 000 scovillegrader Sriracha och vanlig Tabascosås
2 500 – 8 000 scovillegrader Jalapeño
7 000 – 8 000 scovillegrader Habanero-Tabasco
30 000 – 50 000 scovillegrader Cayennepeppar
50 000 – 175 000 scovillegrader Piri Piri
100 000 – 350 000 scovillegrader Habanero
1 569 300 – 2 200 000 scovillegrader Carolina Reaper
2 000 000 – 5 300 000 scovillegrader Pepparspray (!)

Capsicum annuum från Hermann A. Köhler

Vetenskapliga termer

Annuum betyder faktiskt årlig eller ettårig. Det beror på att Carl von Linné trodde att dessa växter var just ettåriga. I vårt kalla land kan de inte överleva vintern, så på det sättet blir de ju kortlivade utomhus här i Norden, men de kan bli små fina träd där de får växa i varmt klimat som de är naturligt anpassade för.

Hur ska chili – eller spanskeppar då odlas?

Dessa frön är bland de första ut att behöva förodlas kanske redan så tidigt som i januari, för den odlingsivriga. De trivs i värme, så ett växthus eller ett skyddat läge är att rekommendera till dina chiliplantor. Plantera om dem när karaktärsbladen börjat titta fram. Karaktärsbladen är de blad som kommer som andra bladparet och därefter efter de första hjärtbladen.

Odla egna plantor, skola om dem när ett par av karaktärsbladen utvecklats.

Ska jag halshugga chilin?

Det är inte så brutalt som det låter utan faktiskt snarare tvärtom: du ge plantan möjlighet att utveckla ännu fler frukter, vilket ju i slutändna betyder mer liv! Ett trevligare och mer välbekant uttryck är att toppa plantan: du klipper helt enkelt av toppen  för att få den att förgrena sig.

Prova gärna att så flera frön av samma sort och toppa hälften av de, bara för att se skillnaden. Klipp då av plantan precis ovanför ett bladpar. Vänta dock ett tag mellan omplantering och toppning, så att växten hinner hämta sig från flytten till större kruka – den bör vara ungefär en och en halv decimeter är du toppar den. En bonus är att du kan rota toppskottet, sätt det i vatten eller direkt i jord, så kommer den att utveckla rötter.

I webbshoppen finns just nu dessa fyra fröpåsar med chilifrön:

90932 Chilipeppar ‘Padron’

Källor: Sidan med Chili pepper med referenser längs ned samt Botanicus.org.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *